Selasa, 9 Jun 2009

cuti cuti malaysia

Lama dah aku menyepi dr mengupdate blog ni.Mungkin sibuk sgt ngan xtvt harian.
Haa skang ni aku nk luangkan mase panjang tuk post ni.Nak citer ape yg terjadi pada diri aku kebelakangan ni.Barubaru ni course break seminggu so sempat la g melepak ngan kawan lama.Balik johor naik motor ngan odeng.Merempit ar aku ngan odeng be2..Perjalanan yg tak dirancang coz odeng exam,jd sibuk sikit la nk plan2 ni.Kami bertolak kul 2.30 pg dr d'rimba.
Pandu punye pandu cuaca tak bape nak baik.
Ade la beberape tempat kami berhenti tuk berteduh.
Siap sempat tidor lg.
Thanks odeng kerja berjage,bleh la aku tido mase tu kejap.
...huhuhuhuhuhu
pastu smpai kota aku g umah odeng dlu, ngan bebudak ni tu yg melarut smpai mandi Tg.Balau tu.

ni kat rumah TOD kat semenchu...felda tercantik semalaysia kot...

melntak kt umah odeng...huh memng mantap sambal petai, pari masak lemak n ape ntah lg beberape lauk yg sedap...patut la odeng tu odeng...huhuhuhu

pada sape yg tak sampai lg bandar penawar meh ar dtg.
mungkin jrg dengar bandar penawar...
tp korng msti slalu dengar desaru, tg.leman, tg.balau huh memng terkenal ngan pantainyer yg indah....


huhuhuhu tgk gambar ni teringat citer laskar pelangi plak...
ngan pemandangan sisir pantai yg cantik dlm film tu...
tp kat balau ni ade tiang ni tk tau ape gunernyer...ade kate tuk maen bola tampar dlm air....
tp dpt kat kami terus je memanjat..huhuhuhuhuhu

huh lame tk g mndi sane....masih terpelihara lg la keindahannyer...masih ade ruang tuk perbaiki tuk jdkan tempat perlncongan yg lebih popular lg.balik rumah magrib kot mase tu.Seram gak ar nk lalu jln penawar-aping tu memagrib.Banyak cerita aku dengar tentang jaln tu.Tu yg aku terase meremang lalu situ aritu.

Pastu g umah Yan plak.Abang die kawin...kat situ jumpe la semula kami...






G danga bay tuk hantar baju kat my tees n sambil tu p skali la jom heboh...tak pg sgt pon.lalu jer.Ramai sgt orng so aku decide tu balik awal sebelum lg rmai org dtg sane tuk konsert.

ni bukn edit...memng cuace mcmtu + wktu ptg mase tu.




pastu tak bnyak kuar ar cuti ni melain kan p mawai,kota, n ade kuar g angsana jumpe kawan2 tijb...ex-b4 yg ade rustam,moceng,nain,wan,rahmat n aku....kat situ kami buat bnyak xtvt yg best.

boling time...huhu moceng tewas lg...ntah bile die bleh menang tak tau la....

sebelum semayng jumaat kami g mkn kt mcD angsana n bincang ape nk buat
antara cadangan
rahmat-karaoke kat danga bay
kuntan-die yg beria nk mkn dlu ni
moceng-g umah kwn die kat bbu
tam-semayang kat msjid bbu
apeng-mln cendol makcik bbu
wan-mcm biase senyap memanjang

lepas semayang je kami terus je dptkan cendol pulut bbu...memng sedap...dlu mase sekolah tiap2 mggu mkn....
skang ni payah sikit nk dpt memasing dah bawa diri..
n satu lg..makcik ni punyer bisness dah maju beb dah ade jual mknan dah..klo dlu cendol semata skang ni dah membesar....

yg bestnyer cendol td kami mkn kat teknik..Tam ajak singgah sekolah jap...tgk la ade beberape perubahan...Kami tak masuk smpai dlm coz waktu ni cuti sekolah, so takde sesape la kat situ....

tu kelas 5M1 tu...huhuhuhuhuhuhu

ni plak tugu kejayaan teknik ni....mcmacam dah berubah sajak aku tggalkan sekolah ni 2005 dlu...
mlmnyer aku bertolak nk p umah wak.Kenduri kawin abg n akak die serentak.Tapi kali ni aku tak berdua ngan odeng saje.EX5 dreams masuk gelanggang...huhuhuhuhu wan shah join skali...die bwak motor dah..jkp...klo ade brani p ar test ngan die...rumah wak tak jauh jer "kata wak la"......'ko jaln terus nampak simpang Bahau ko belok n ko treus sikit' kata wak...tp die punye jauh tu bukan maen lg...kembung perut aku masuk angin.

pelan pelan kayuh...
huhuhuhu
...Bnyak gak perhentian kami singgah...nk kne isi mnyak lg rehat sesikit lg...

mase kami dok berembat atas jaln korng tau ape bebudak ni buat..bukan g rewang rumah wak...
tap........
membedal kat rumah acan....
hampeh.....
membedal je tau...bukan tolong bakr ke ape..tak caye tgk ni....

ha mane ade muke mail,jack,,wan karim n adzhar ngah membakar...
balik2 tuan rumah gak kene...
..kami plak terus kn je la perjalanan.sesampai je dlm ku 5 pg ade makanan...kami pon bedal la...huhu wan makn 2 pinggan....mcm biase masjid la jd tempat kami melelapkan mate sebelum membanting tulang 4 kerat mase kenduri tu nnt....
pg tu aku teman wak g bahau amek kek pengantin...wan ngan odeng terus menerus tido kat surau...
pastu dlm kul 11 kot bru g umah wak...
sampai terus makn...mkan lg....
huhuhuhuhu

ni yg unik ni....masak nasi mnyak menggunakan kaedah kukus...memng menarik.
menurut wak kaedah ni bru je diperkenalkan...
kurang kerak..kurang penat pengantin menyental nnt







tuk pengantin jack menghadiahkan lgu nogori nyanyian sumbang beliau....






Dam dtg dr cemomoi pakai rakit ni ar...yg bebdudak ni sibuk nk bergambar ngan rakit dam ni...

habis kenduri kami tak terus balik...kami tido umah jack kat serting hilir 1...
gambar atas n bawah ni gambar mase kiteorng g ronda2 kat serting...

ni part ni pon seronok gak.Kami sebelum balik d'rimba kami p pord dickson dlu....huhuhuhu pantai pd yg indah..

gambar mase mandi tk ambil..sume sibuk mandi jer...
maen banana boat...
seronok giler...ade mase nnt bleh g lagi...
cuti cuti malaysia

teruskan perjalanan blik rumah.balik tu aku bawak makhluk jack ni...huhuhuhuhu..... n sampai d'rimba dlm kul 9 mlm kot.....
























3 ulasan:

Merci'Be berkata...

eh,ali..mne wujud pantai de palang2 tu??ke sungai tu??-ish,xthu pun-..
ksi tau,lokasi korg tu..rse cm nk g bercuti2 malaysia plak kat ctu..hmm,enjoynyer..asal kat kantin skol ade tembok tu???cm tembok pemisah je..hahahha

Acan Capix berkata...

huhu...
sronak gak ek, walaupun cuti sminggu jer...
ko x cerita plak ko membedal buah jambu kat rumah aku???
aku sokong, budak2 ni dtg mkn jer...
time amik gmbr bru nk dtg tolong...
mail ngan jack, jauh panggang dari api...
haha...
pape pun, sronok gk la...
hope dpt a jln2 camni lg pasni...

hoho berkata...

tq peng blanje boling...huhuhuhu