Khamis, 9 Disember 2010

panduan untuk MAS staff gunakan tiket rebet

 







1. untuk post kali ni aku akan tunjukkan cara2 untuk satff mas ( malaysia airline system) untuk menggunakan tiket rebet 25% okay.
2. beli tiket awal2 seminggu sebelum ker. bg tarikh yg kite agak kiat nak pergi dan pulang. ingat tarikh tu tidak fix. tiket tu boleh pakai bebile dalam mase tiga bulan dari pembelian. tak jadi pergi boleh reedem. bagus tak bagus la kan MAS ni.

3. siap sediakan pasport dan visa klo perlu. rancang perjalanan dengan teliti okay.
4. datang awal mase hari nak fly tu. seawal yang boleh. sebab tu just tiket stand-by. so klo datang awal kite akan jd calon stand-by yang awal la kan. easy cheesy.


5. sebagai staff kite perlu jage pemakaian kite. pakai kasut dan baju berkolar. jangan salahkan sesape klo staff kat kaunter tiket tu tak bg anda naik flight ngan pakaian ala emo korang tu. tak pon baru nak p negara jiran dah nak pakai short. pastu bawak MAS ID. nnt die mintak...lagipon nak makan kat KLIA tu klo ade MAS ID tu akan dapat potongan. just tunjuk jer.


6. pg kat tingkat atas skali kat KLIA tu. terus tuju kaunter F16 dan F17. buat pendaftaran staff.
7. die akan kate datang 1jam sebelum flight.

8. jgn tak datang plak. dah datang tu korang akan tau nasib korang dapat tak naik flight. klo nasib baik dapat. kalau kurang kene tunggu next flight. macam aku nasib kurang baik. so kne next flight. tp ade baik gak, sebab tuk next flight aku dah confirm seat. terus dapat boarding pass.


9. sebab terkandas. aku mat la boring. contact kawan2  kite yg kerja kat KLIA tuk lepak same ngan kami. korang bawak la laptop ker. boleh duk maen internet. takpon g jejalan sekitar KLIA.



10. naik la flight ikut waktu yg ditetapkan.









11. k dah naik kapal tu. korang kne tau yg sekarang boleh bawak 1 beg sahaja dalam kabin. yang lain kite boleh bawak seorng 20kg tp letak kat kargo compartment la.so kamera pastikan kite pegang. compact camera amat digalakkan. memudahkan.







 12. ade banyak risalah, mcm dalam gambar atas ni. evacuation way. slalu kiteblaja hitam putih jer. kat sini die bg lagi cantik menarik dan confirm tertarik punyer.

13. pasal makan plak. MAS juga digelat buffet on air oleh abang2 kat landing gear. sebab kite boleh makan ape je kite nak. ye la tiket kan all-inclusive. so you say it srewardess get it. hahahahahaha 5 star  punye layanan.






 14. tuk main menu kite boleh pilih ape nak. so aku pilih ape yg korang tgk kat atas tu.

 15. pramugari memng friendly. lagi kite sesame staff.  toksah dok malu. nak mintak bantal, selimut...hang mintak la....dieorng layan punye.
 16. tp bosan memng bosan mase on air tu. so sabar je la k.


lastly, kite boleh dgr mp3 klo bosan sgt...entertaiment dalam kapal tu depend on kapal tu. mase aku naik tu kapal 737-400. so mane ade IFES.

so sebagai staff kite boleh travel ngan mudahnye. just bayar 25% dari harga asal. o time kerja tu jangan curi tulang. igt banyak faedah kite dapat kalau MAS maju.

MAS is ME, ME is MAS.

11 ulasan:

emy/mamasuri berkata...

oo..orang mas rupanya..

ali berkata...

saye trainee je lagi..tak establish lagi sebagai pekerja mas pon..hehehehhe

Tanpa Nama berkata...

camner plak nak declare benefit kat Hr erk?kata kena register lar..itu lar..ini lah...so,how?

ali berkata...

owh yg tu kite dah terdaftar...tp ahli keluarge yg lain blum lagi...bwak ic photostad mereka daftar kat hr.

~eZmALiZa~ berkata...

gambar kamu dramatik juger..tapi kalau edit lagi, mesti lagi cun! :)

Tanpa Nama berkata...

iyer ker?bistu yang ritu hr bagi form suh isi apa lak?
hahhaha,macam ko dr HR pulak kan..hehhe

ali berkata...

tanpe name...ko igt tak yg kite kne potong name selain mak bapak kite mase isi borang bebanyak....

tp pistol dah daftarkan mak die...bapak die tak dapat...
mgkin aku akan daftar kan mak bapak aku koit dalam mase terdekatr ni.

ali berkata...

ezmaliza...i take it as compliment...bukan senang nak dapatkan drama dalkam sesuatu gambar....

edit...yup thats the thing that i still on step1.

aida hashim berkata...

hi back. slm pekenalan Ali :)

ali berkata...

hye.

nurul syazana berkata...

salam
wah g holidayyyyy!
best best.
btw, salam perkenalan jugak :)