Sabtu, 23 Julai 2011

betul ke, takde duit tak boleh berjalan?

k aku tulis post ni khas tuk sesape saje yg selama ini asyik tgk org lain melancong dalam hati berkata "banyak duit die, asyik berjalan jer"

hahahahahahahhaha....

aku baru je balik dari kuching.
sehari sebelum berlepas. aku buat shout out kat wall facebook aku...

lebih kurang mcmni la "yeah esok ke kuching"
banyak la maklumbalas dr kawan2...yg bg komen dan likes tu biase la kan...
ade gak yg pm...
hehehehehehe

antara mesg yg aku dapat "untung ko, tengah belajar pon boleh jejalan...aku dah kerja ni mane pon tak g lagi'

hehehehe...yeah memng aku blajar ni scholar tp aku tidak menerima duit tajaan tu dalam tgn aku..semua tu untuk yuran dan semua perbelajaan peperiksaan aku....takde sesen pon duit tu untuk berbelanja sesuka hati...malah nk beli pen pon takde k....sebab duit tu dari penaja terus ke tempat aku blajar ni.
semenjak bulan 8 tahun lepas..setelah 3 tahun blaja teori. aku praktikal...haaaa mase ni la aku punya wang sendiri..hehehehe...elaun k.....bukan gaji...elaun sebanyak 650 bersih la lepas tolak pelbagai...ape dapat ngan rm650 dduk kat kota metropolitan ni....hahahahahaha....tp aku masih bleh berjalan...so takde alasan tuk orang2 yg kate..' alah duit takde la nk berjalan'

ok aku memng akan merungkai setiap perbelanjaan aku sepanjang perjalanan ke kuching k.
aku juga tidak punya duit yg banyak...tapi aku ade kemahuan untuk sempai ke semua sudut dunia....

tiket kapal terbang Air Asia rm76 pergi dan balik
minyak motor subang-lcct-subang rm6
parking motor satu hari 17jam dan beberape minit rm1
minum pagi kat McD lcct sambil melayari internet rm3.50
makan tengahari rm8 ( kedai mamak)
bilik rm17.50
makan malam (seafood) rm38
kek lapis rm 40
air 1.50
air 1.60
kain bati 3 helai (aku, mak, ayah) rm38
beg galas (si dia) rm15
magnet peti ais rm2
key chain tuk kawan2 10pcs rm5
air rm2
lunch har ke dua (raja ayam penyet) rm12
makan malam rm6
parking kereta rm2
duit minyak dan kereta dan taxi dari KCH airport ke tempat ambil kereta rm27

total semua sekali RM284.60

tidak mahal kan....ni termasuk tiket penerbangan....
kamu mesti pk "eh klo mcmni aku pon boleh pergi"

hahahahahahaha....jom2...jom pergi melancong....

dan ini bukan pelancongan yg ikat perut...cume kite rancang aliran duit pada tempat yg betol...ade tips untuk menjimatkan perbelanjaan...agar tidak semua wang simpanan kite digunakan untuk trip tu sahaja...


k sekarang aku rad reveal perbelanjaan aku...yeah...ok la tuk studentnyer trip...duit takde...mase ade...jgn tunggu nnt dah kerja...duit ade mase plak takde.....


life is short...so buat la ape yg kite nk buat selagi sempat.....go h
oliday.......

2 ulasan:

razidane berkata...

bilik 17.50...sewa hotel pe...bgtau la...boleh aku sewa nanti..

razidane berkata...

bilik 17.50 sen..
hotel pe eh?
bagitau r...
boleh aku g next time