Selasa, 9 Mac 2010

bermain cahaya

hye...kali ni aku nak share tentang outing anjuran team candid syndrome minggu lepas...
bertempat kat I-City shah alam...baru aku tahu adenye banyak lampu kat situ...
memng smart...photographer wajib g situ agar tak terlepas peluang snap cahaya...
aku g tergesa2...dalm kul 6.30 ptg baru dapt maklumat..n majlis kul 8mlm...
so aku fokus tuk belajar teknik sahaja malam tu berbanding dok sibuk tangkap lanscape..
haaaaa aku jumpe shahir malam tu..die ni aku kenal mase buat wedding shoot kat masjid wilayah dulu..
tak sangka jumpa..
k tg la gambar kat bawah ni..klo korang ade kesempatan g a..memng cantik..ramai gak org datang sane...

ni la mamat shahir tu...

kromi..thanks sudi teman aku memalam tu...
k share siikit care nak buat pic macam ni...
iso 100 , f10 , 1/6
korang fokus subjek dulu...pastu mase shutter ngan snap tu korang twist sikit kamera...nnt cahaya kat belakang tu akan twist...kne pakai flash k...built in pon ok...

gambar ni ngan gambar kat bawah ni...carenye mudah je...fokus dulu..mase ngah snap tu korang pusing lens tu...misalan nya dar 30mm kepada 50mm..agak2 je..ikut tahap effect yg ko nk...
ok kite dah sampai tujuan aku nak buat post ni..nak share sikit ilmu yg baru aku pelajari ni...gambar atas dari gamabr atas ni..klo kite fokus demua cahaya....
gambar ats ni plak klo kite blur kan...bokeh he namenye..aku pon tak pasti....
effect ni memng smart..tp ade lg yg smart...teknik ni yg dieorng ajar aku malam tu...
tukar bentuk cahaya tu dari bulat2 kepada bentuk lain...
contohnya kat bawah ni...bentuk love.....
pakai cover lens yg kite bleh buat sendiri pon..bentuk pon bukan tentu love jer....gambar atas ni klo fokus kat subjek b care tangkap biase jer....
yg kat bawah ni plak klo kite pakai cover yg aku bgtau td..name die aku pon tak tahu...caa nk buat die aku akan tunjukkan kat bawah ni...
 
datang la I-City ni..memng cantik..datang malam la k..siang nampak ape....
tp minggu depan ade hot air baloon kat putrajaya...sape nak pergi????
jommmm...

k kite start buat atachment kat lens tu....
1. sedia kan barang2 dan alatan...
*pisau
*pensel
*kertas manila..aku guna kulit majalah yg tak gune jer....
*valcro...aku guna ni sebab aku nak buat portable...bleh pakai gam jer...
*pembaris
*gunting
tgk pade senarai bahan ni memng takde yg perlu kuar duit belanja kan....
tapi kane luangkan mase la nak buat..jgn nak mudah je...ni takde jual kat kedai...

 
2. gunting ikut saizlens korang..macam aku..aku guna lens 50mm aku tu...so siaz die ala ala mcm kat bawah ni...
3. ok kite gulungkan keliling lens seperti di atas...aku pakai valcro sebab aku nak boleh pasang dan buka bebile...... 
 
4. gunting bahagian depan attachment plak...aku buat tenik selitan...biar aku bleh bukak bebile...
bleh bawak kemane sahaja...portable..hehehe
 
 5. k nampak aku selit.....
6. pastu ukir la bentuk yg kite mahu kat tetengah die....mcm dalam contoh bawah ni bentuk hati...
hsilnye pon nnt mcm gamber2 kat atas la...
 
aku ade buat bentuk2 lain...tiga segi nganbintang..hahahaha
selamat mencuba...

mase nak snap tu korang letak bende ni kat depan lens...pastu fokus kat subjek..bg subjek kite cahaya yg mencukupi....background tu bair bg blur...nnt yg blur tu akan ikut bentuk attachment kite tu...

try ar..klo tak paham bleh tanye je aku..klo dekat2 bleh jumpe aku...
ilmu ni brother2 cs yg ajar...thanks bebenyak kat dieorng.....

k bye....

11 ulasan:

SuRAizA~ berkata...

love kaler purple..
ni la puncanya erk
hahaha sgt sweet+cantik

tae-har berkata...

ooo..cm2..sgt jelas..tp syg ak xde camera..xleh nk try..huu

syndrynelf berkata...

cantekknyerrr

AcanCapik berkata...

pro! tu je aku boleh cakap...

suzaini berkata...

pergghh,terbaekkk..cantek .clap2

ali berkata...

sue...hahahaha kne try..bleh buat belbagai bentuk lg...

teha...la member2 kan ade..ape ade hal...

awek odeng...kne try tau...

ali berkata...

acan..aku masih baru lagi..pro tu terlalu jauh tuk aku skang ni...
anyway thanks


suzaini...thanks...

honey bunny berkata...

elo.. baru 1st time bace blog nie, trus follow.. pasni ley cbe teknik ni.. tq for da info.. mmg superb r.. saye budak baru blaja.. hehehe..

sile r singgah ke blog saye @ http://aniesaje.blogspot.com/

thanks again..

Rowena Chasez berkata...

nice pixies...
double thumbs up!!!

shima berkata...

cantik!! :)

nur 'adli azhari berkata...

peng..sory dh lma x jenguk blog....cntik pic!!! caayo!!