Rabu, 2 Jun 2010

mood sedey + tak percaya + nak balas jasa ibu bapa

assalamualaikum kepada semua pembaca...
hehehehe ade ke pembaca...kepada anak cucu ku...
sebenarnye plan minggu ni nak ceritakan tentang majlis perkehwinan abg aku..
tp tak hilang lagi penat kenduri aku dah dapat berita kematian.
kematian ahli blok 15 kat felda tempat aku tinggal..blok aku tu...
inalillah...arwahyarhamah Cik Nab....
akak aku bg mesg semalam..semalam pg die meninggal..
al-fatihah

ape yg aku dapat lihat semasa kenduri kemarin, terbukti dengan kehilangan cik nab ni
kebanyakkan peneroka felda bukit aping timur sudah masuk ke usia emas...kudrat mereka memng tidak macam dulu..
ligat buat kerja..nasib baik aku ni berkeluarge besar...so kami dapat la ringankan beban mereka menyediakan makanan dan menyambut tetamu....
klo dulu mase kecik aku igt lagi..part cik nab ni adalah part buat bunga paha..pelamin..hiasan2 ni memang dia la .....kerja lain pon die buat gak...so bile mase kenduri tu hari memng rase kekurangan...

so ape nak cakap yer...memng dah adat manuasia akan tua..dan akan kembali ke penciptanye
aku ni rase berat hati jer..masih belajar..at least 2 thun lagi baru habis...
aku nak gak balas jasa mak ayah aku...
aku harap adik berdik aku yg lain tidak melupakan kedua ibu bapa kami sementara mereka masih ade...

ntah la..aku klo tahu ade dikalangan adik beradik aku or kawan2 aku yg tidak hormat kedua ibu bape die..mcm dalam2 tv tu..aku akan pukul korang sampai korang sedar...ape punye anak klo sanggup mengenepikan ibu bapa?
aku harap aku tak mcmtu la nnt...


so sanyangi ibu bape kita, kaum keluarge, sahabat handai kite selangi  kita masih boleh menyanyangi mereka...
dan ingat hari mati itu adalah mutlak..dan beringat lah sesama kita..


 cik nab yg paling hadapan sekali...rase baru je jumpe die kemarin...tp skang..betapa besarnye kuase ALLAH.

thanks.

4 ulasan:

AcanCapik berkata...

pukul pun tak guna, kalau hati diorang keras. patutnya, anak-anak dididik denga kasih sayang. contohilah Rasulullah dalam melayani kanak-kanak. aku pun pernah je pukul adik aku sebab tak dengar nasihat, tapi aku menyesal. bila ingat balik, tak patut aku buat macam tu. huhu...

syndrynelf berkata...

credit untuk post ni.. ;)

Rowena Chasez berkata...

al-fatihah wat arwah..
entry nie wat sy insaf..
huhuu..
bdak2 zman skrg rmai g kurg ajar yg mak bapak dorg kan??
ishhhh..
xmau laa jdi cmtu..
na'uzubillah..

SuRAizA~ berkata...

al-fatihah...