Isnin, 14 Disember 2009

light painting

k kali ni aku nk berkongsi tentang light painting...aku bru je blaja ngan team candidsyndrome...
jumaat aritu dieorng buat outing kat sunway piramid...aku pon turutserta skali...
yg ali apeng n gegambar sudin ni aku try kat bilik...dah blaja kne la buat latihan kan...

 aku tak bleh nk terangkan sudin ni sebabnye aku takde speedlight....aku dah usha dah speedlight jename nissim hargenye rm480...ade sesape bermurah hati tak?




k yg ni plak aku tak pasti ape name skill ni..
yg pasti tujuannyer nk spin kan cahaya kat blakang objek, sambil subjek kite still tegak n satik dlm gambar...
 
lupe nk kongsi setting...tuk skill ni pakai shutter 1/5 pastu appature f9 ngan iso 200...pas tekan shutter korang spin sikit kamera...make sure fokus dlu subjek...kk g try...
skang ni light painting plak...seronok tagkap gambar ni...k die punye setting shutter 30 , f 18 pastu manual fokus, iso 100 @ 200....dapatkan backgruond yg gelap lg baik...n kne gune speedlight...dan jugak kne pkai tripot...giler ape nk pegang kamera 30 saat tanpe goyang.... hasilnye...aku suke gambar ni...dieorng kreatif... 
k konsep die plak...kamera kite dlm mase 30 saat tu die akan rakam cahaya...so kite just splash kan speedlight skali je kat subjek...tak perlu sepanjang mase bg cahaya kat subjek...pastu start lukis pakai touchlight...lg bnyak warne lg menarik... 
k aku rase berterima kasih kat dieorng mlm tu...dekat 50 org gak ikut serta...lain kali klo ade outing lg ade sesape nk ikot aku tak...
dieorng ni sempoi..dah la pro...
k korng try la...pastu kite share tgk gambar tu mcmaner...ok tak...

8 ulasan:

tae-har berkata...

smart ny pixca2 ney..
xtaw plak ley wt cm2..
apeng nt ajar ak..hee

pis =)

AcanCapik berkata...

pinjam kamera, nak buat gak. muahaha..

AcanCapik berkata...

pinjam kamera wei... nak buat gak. muahaha...

ali berkata...

jom2 kite buat sesame..set mase dan waktu...kite outing...lepak2..shoot sampai puas...

nur 'adli azhari berkata...

nak beli dua la camera! ngee

AcanCapik berkata...

satu bagi aku ad... huhu... ok set!

cik EPAL berkata...

perghhh memang kreatiff :)

nur 'adli azhari berkata...

nak beli dua la camera! ngee